Tengah2 try nak masuk laman web myresepi.com,terjumpa pulak resepi ni..hem..website tu selalu xleh masuk akhir2 ni...ramai sangat viewer ke atau apa...huhu..selalu bosan-bosan tgk website tu..cuci mata..hehe..coz dia siap buh gmbar..tu yg menariknya tu...tryla lawati website myresepi.com..better search kat google dulu for the first time..sbb nanti dia masuk ke tempat lain..ha..sambung balik..oleh kerana xdapat masuk website tu,terjumpa resepi ni..rupa-rupanya sumbernya dari ahli myresepi gak..hehe..teringin nak wat..tp nak carik bahan-bahannya..aduhai..mungkin nanti2 kot..xberapa larat pulak...
ni link asal http://chetambiz.blogspot.com/2008/06/ais-krim-kacang-merah-mat-gebu-my.html
gambar pun pinjam blogger tu punya..hehe..jgn mara eh
nampak sedap,kan...
Ais Krim Kacang Merah
Bahan-bahan ( 7 - 8 orang )
270 g coffemate (creamer tepung)
500 ml susu segar
100 g gula halus (gula kastor)
1 tin kacang merah dalam tin
Cara-cara
Bancuh coffemate, gula halus dan susu segar. Kacau dgn wisk hingga semua larut dan sebati. Simpan dalam peti sejuk (bahagian beku) 4 - 5 jam (sehingga 3/4 beku).
Toskan kacang merah, lecek hingga hancur dan ketepikan. Keluarkan adunan ais krim dan masukkan ke dalam mixing bowl. Putar dgn kelajuan tinggi 10 minit hingga pekat dan gebu.
Perlahankan speed. Masukkan kacang merah lecek dan putar 1 - 2 minit hingga sebati. Alihkan ke dalam bekas plastik (seperti tupperware) dan dingin beku sekurang2nya 8 jam atau semalaman.
No comments:
Post a Comment