My LiFe~

My LiFe~
My Part Timer, My Inspiration, My Health ^_^

Info

Dapatkan Set Shaklee anda disini
Wakil Shaklee anda di Bandar Penawar, Pengerang, Felda Kledang/Tunggal/Adela/Sening, Felda Air Tawar, Sg. Mas, Bandar Mas, Lok Heng, Waha/Simpang Waha/Easter.
Penghantaran ke seluruh Malaysia.

Hubungi/email: ju_262_umi@yahoo.com

Friday, September 11, 2015

Burger Bakar Sejuk Beku! Sedap!



Assalamualaikum... salam jumaat...
Harini pagi-pagi lagi kami makan ni.. hehe..
En imam nak makan burger bakar..

Dulu pernah buat sendiri.. hehe.. tapi biasalah ramuan tak cukup tapi rasanya tetap sedap..
Kali ni kami beli je patty burger bakar ni.. sedap.. ni tokey kedai makan yang buat sendiri.. beliau memang jual ni di kedainya di pontian.. nama kedainya Zulhizad's Station.. selain burger bakar yang sering kami order, ada lamb chop, chicken grill, chicken chop, mee ketam.. dan pelbagai seafood yang segar .. oh ya! tang seafood ni tergantung pada availability.. ini kerana jika stok seafood fresh yang diperolehi dari nelayan sekitarnya ada, maka adalah bendanya.. hehe..

Lokasinya? boleh rujuk peta yang disertakan :)

Ok, back to picture,.. nampak tak apa yang lebih tu? hehe.. saya buat sendiri coleslaw dan bancuh sendiri cheezy sauce.. saya terangkan sikit la cara nak buat simple duo ni..

coleslaw:
  • kobis + lobak (biasanya lobak tu sikit je nisbah berbanding kobis)
-cincang dan celur sekejap dengan air panas
  • mayonis
  • garam
  • serbuk lada hitam
cara: gaulkan kesemuanya.. dan siap untuk dihidang :)
-------------------------------------------------------------------------------------------------
sos cheezy
  • 1/2 cawan cheezy powder (contact)
  • 1/2 cawan air suam
 cara: tuangkan air perlahan-lahan ke dalam powder, gaul.. sehingga pekat dan likat nya seperti yang diingini. boleh tambah lagi air jika ingin cair seperti dalam gambar
-----------------------------------------------------------------------------------------------------


berikut pula cara saya masak patty ini:
1. gunakan oven. alas menggunakan foil. suhu 180-200 darjah. 30-40 minit.. siap..

senang kan?hehe.. lepas tu jangan lupa ambil vitamin C atau fish oil .. hehe.. pilihan saya sustained release vita-c plus shaklee dan omegaguard shaklee.. vita c mengandungi antioksidan yang menghalang radikal bebas yang boleh menyebabkan kanser... manakala fish oil bagi membantu mengemulsi lemak dan kolestrol jahat dari badan.. sebabtu lah antara tips orgtua, lepas makan berminyak, silalah minum yang masam2... nak lagi tips? jadilah pelanggan saya :)


No comments:

Post a Comment